Σε παρουσίαση που έγινε στις 7/6 στις Βρυξέλλες, τονίστηκε η ανάγκη να περιοριστεί το βακτήριο στις δύο παραπάνω χώρες και για το λόγο αυτό, η Κομισιόν πρότεινε την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων για περιορισμό του βακτηρίου που καταστρέφει ολόκληρες καλλιέργειες.

Η Κομισιόν ταυτοποίησε την Xylella fastidiosa για πρώτη φορά τον οκτώβριο του 2013, όταν εντοπίστηκε στην περιοχή της Απουλίας, όπου και παραγεται το 30% της συνολικής εξαγώγιμης ποσότητας λαδιού της χώρας. Αντίστοιχα, το 2015, η Xylella εμφανίστηκε και στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην Κορσική.

Το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα-ενός έτους-να καταστρέψει πλήρως έναν ελαιώνα λόγω του εντόμου philaenus spumarius, που βοηθά στην εξαπλωση του παθογόνου οργανισμού. Η έντονη ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι στην Ευρώπη, παράγονται κάθε χρόνο 8,1 εκατ. τόνοι ελαιολάδου με κύριους παραγωγούς την Ισπανία (51,1%), ακολουθούν Ιταλία (23,5%), Ελλάδα (19,5%), Πορτογαλία (5.4%) και λοιπές χώρες 0,5%. Είναι επομένως σαφές, πως η εξάπλωση της Xylella fastidiosa θα πρέπει με κάθε τρόπο να εμποδιστεί με μέτρα που θα θεσπίσει η Ε.Ε. προκειμένου να μην επηρεαστούν και οι υπόλοιπες χώρες ελαιοπαραγωγής στην Ευρώπη.

Πηγή: Εντατικούς ελέγχους ζητά η Κομισιόν για την Xylella | Agronews.gr