Πώς φτιάχνουμε την πάστα εμβολιασμού δέντρων

Υλικά που θα χρειαστούμε   

  • Κολοφώνιο 1 Kg τριμμένο να γίνει σκόνη,
  • Κερί μέλισσας 1 Kg σε κομμάτια,
  • Λίπος ζώου (βοδινό, χοιρινό, πρόβατο) 1250 gr σε κομμάτια

Μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά πρόπολη θα έχει η πάστα μας και αντιβακτηριδιακή δράση.

Οδηγίες παρασκευής της πάστας εμβολιασμού

Σε μία κατσαρόλα (που θα την χρησιμοποιούμε γι’ αυτό το σκοπό) βάζουμε το λίπος σε μικρά κομμάτια μαζί με την μισή ποσότητα κεριού και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει καλά το μείγμα, θα βράσει μην το φοβηθείτε μέχρις ότου το λίπος να διαλυθεί καλά. Σουρώνουμε αμέσως σε άλλη κατσαρόλα (εάν το αφήσουμε και δεν σουρώσουμε αμέσως θα αρχίζει να πήζει) και βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κερί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βάζουμε τώρα το κολοφώνιο (το οποίο έχουμε ήδη τρίψει) σιγά σιγά ανακατεύοντας ώστε να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Όταν το μείγμα γίνει σαν μέλι τότε βγάζουμε από την φωτιά. Η πάστα μας είναι έτοιμη.

Τοποθετούμε την πάστα σε καθαρά και αποστειρωμένα σκεύη όπως γυάλινα βάζα ή μεταλλικά κουτιά και είναι έτοιμη προς χρήση.

Σημείωση : Το υπόλειμμα από το σουρωτήρι το πετάμε ή το θάβουμε στο έδαφος.

Που θα χρησιμοποιήσουμε την πάστα εμβολιασμού

Την πάστα την χρησιμοποιούμε στους εμβολιασμούς με εκκεντρισμό σε όλα τα καρποφόρα δέντρα, όχι μόνον στην ελιά, σε καλλωπιστικά, σε θάμνους, σε κλίματα. Βοηθά στην θρέψη και αποφεύγουμε την αφυδάτωση του εμβολίου και του υποκειμένου.