Ποικιλίες ελιάς

Αρχική/Ελαιώνας/Ποικιλίες ελιάς
Ποικιλίες ελιάς2020-03-26T07:27:05+02:00

Οι ποικιλίες της ελιάς

Οι ποικιλίες της ελιάς χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος του καρπού ή με τη χρήση του. Δηλαδή σε μικρόκαρπες, μεσόκαρπες, μεγαλόκαρπες ή σε εκείνες που προορίζονται για ελαιοποίηση (ελαιόλαδο) και σε εκείνες που προορίζονται για επιτραπέζιες (ή κονσερβοποίηση ή αλλιώς οι φαγώσιμες).

Ελαιοποιήσιμες ή βρώσιμες

Ποικιλίες για ελαιοποίηση ή αλλιώς παραγωγή ελαιόλαδου

Σε αυτές τις ποικιλίες αυτό που ενδιαφέρει τον παραγωγό είναι

  • Η παραγωγικότητα, δηλαδή η απόδοσή τους σε λάδι.
  • Πόσο σταθερή είναι η ποικιλία στην καρποφορία της, εάν είναι πρώιμη ή όψιμη. Η πρώιμη προτιμάται.
  • Πώς θα αντιδράσει το δέντρο σε καλλιεργητικές επεμβάσεις που θα αυξήσουν την παραγωγή και σε ενέργειες που θα διευκολύνουν τη μηχανοποιημένη συλλογή του καρπού της.
  • Η ανθεκτικότητα του δέντρου σε αρρώστιες
  • Η δυνατότητα πολλαπλασιασμού του δέντρου με μοσχεύματα
  • Η ποιότητα του λαδιού

Η καλή ποιότητα λαδιού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το μικροκλίμα της περιοχής, ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης, το ελαιοτριβείο κ.α. Θα αναφερθούμε σε αυτούς εκτενέστερα στα άρθρα μας.

Κλαδί με ελιές

Κλαδί με ελιές

Ποικιλίες για επιτραπέζιες ή αλλιώς κονσερβοποίηση ή φαγώσιμες

Σε αυτές τις ποικιλίες αυτό που ενδιαφέρει τον παραγωγό είναι τα αναφερθέντα για τις ποικιλίες που προορίζονται για ελαιοποίηση καθώς επίσης

  • Η ποιότητα του καρπού
  • Η σύνθεση της σάρκας και η οργανοληπτική αξία
  • Η αναλογία σάρκας-πυρήνα (κουκούτσι)
  • Η συμπεριφορά στην βιομηχανική επεξεργασία
  • Το μέγεθος του καρπού

Οι ποικιλίες που έχουν μεγάλο καρπό (μεγαλόκαρπες) συνήθως έχουν μέτρια γεύση αλλά μεγάλη εμπορική αξία. Οι ποικιλίες μεσαίου μεγέθους (μεσόκαρπες) είναι πιο εύγευστες και έχουν σημαντική εμπορική αξία εάν έχουν αρκετή σάρκα δηλαδή μεγάλη σχέση σάρκας/πυρήνα.

Ανάλογα και με το μέγεθός τους 

Κονσερβολιά (Αμφίσσης)2017-04-23T20:38:38+03:00

Περιοχή

Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Άρτα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αχαΐα

Ύψος δένδρων

6-10m

Μ.Β. καρπού

5,7-8gr

Μ.Β. πυρήνα

0,51gr

Σχέση σάρκας-πυρήνα

10,1:1

Περιεκτικότητα σε λάδι

16%

Ποιότητα λαδιού

Αντοχή στην ξηρασία

Αντοχή στο ψύχος

κανονική

Παραγωγικότητα

κανονική +

Ωρίμανση – συγκομιδή

Σεπ – Δεκ

Λοιπά στοιχεία

Πράσινες και μαύρες για κονσέρβα εκλεκτής ποιότητας

Κολυμπάδα2017-04-23T20:42:52+03:00

Περιοχή

Αττική, Κυκλάδες, Μεσσηνία, Εύβοια

Ύψος δένδρων

5-7m

Μ.Β. καρπού

6gr

Μ.Β. πυρήνα

1,15gr

Σχέση σάρκας-πυρήνα

4,2:1

Περιεκτικότητα σε λάδι

19%

Ποιότητα λαδιού

Αντοχή στην ξηρασία

Αντοχή στο ψύχος

ευαίσθητη

Παραγωγικότητα

χαμηλή

Ωρίμανση – συγκομιδή

Λοιπά στοιχεία

Πράσινη για κονσέρβα μέτριας ποιότητας

Κοθρέϊκη (Μανάκι)2017-04-23T20:43:02+03:00

Περιοχή

Άργος, Κορινθία, Αρκαδία, Φθιώτιδα, Φωκίδα

Ύψος δένδρων

5-7m

Μ.Β. καρπού

4,7gr

Μ.Β. πυρήνα

0,70gr

Σχέση σάρκας-πυρήνα

5,7:1

Περιεκτικότητα σε λάδι

20%

Ποιότητα λαδιού

καλής ποιότητας

Αντοχή στην ξηρασία

αντοχή

Αντοχή στο ψύχος

κανονική +

Παραγωγικότητα

κανονική

Ωρίμανση – συγκομιδή

Οκτ – Δεκ

Λοιπά στοιχεία

Διπλή χρήση. Μαύρες για κονσέρβα, μαύρες αλατισμένες, ευδοκιμεί έως 750m υψόμετρο.

Καρυδολιά2017-04-23T20:43:26+03:00

Περιοχή

Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Αττική, ΕύβοιαΛέσβος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος

Ύψος δένδρων

5-8m

Μ.Β. καρπού

5,8gr

Μ.Β. πυρήνα

0,70gr